Z Vami več kot 10 let
04 777 0 444
Pišite nam
PETKOVO EKO DRUŽENJE, 4.12.2015

MELITA KUHAR, svetovalka za odnose

www.svetovalnica.si

Po izobrazbi socialna delavka ter diplomirana socialna pedagoginja z ugledno kariero v poslovnih voda. Lepega dne, ko je ravno prebrodila zakonski brodolom  jo je menda na enem od krožnih križišč v bližini ljubljanskih Žal prešinilo, da odpre svetovalnico. Za prav vse vrste odnosov. Njen poseben posluh za posameznika ter tudi lastne izkušnje so dodali piko na i tudi širše. Danes je priznana strokovnjakinja za partnerske in družinske odnose in redna gostja oddaje Klepet ob kavi, dopisnica številnih revij in spletnih portalov, moderatorka na forumu med.over.net itd. 

   

Q: Melita, nam lahko zaupate osnovni recept vsakega uspešnega odnosa? Kaj je temeljna sestavina?

A: Temeljnih sestavin za uspešen odnos je več in sicer spoštovanje različnosti osebnosti, zdrave veščine komuniciranja, sočutje, podobno naravnani cilji in interesi. Ko vse to dobro premešamo, lahko dodamo ščepec humorja, pozitivno naravnanost in željo vedno najti rešitve, pa četudi je trenutna situacija še tako zagatna. Vedno za dežjem posije sonce.

Q: Ste tudi mama najstnice. Kak je vajin odnos?

A: Da, moja hči je stara 17 let, imava ljubeč in spoštljiv odnos. Skušava in se obe trudiva slišati, kaj ena drugi govoriva, ker se z najstnikom lahko zelo hitro zapleteš v brezplodno kreganje, saj najstniki menijo, da so itak najbolj pametni na svetu. Spoštujem njena mnenja, ko mi kaj ni povsem povšeči, jo vprašam zakaj se je odločila tako kot se je ali pa me zanima, kaj se ji plete po glavi. Skratka, recept za sobivanje z najstniki je veliko izkazovanje ljubezni in podpore v njim lastnem iskanju svojega prostora v bližajočem odraslem svetu.

Q: Rojeni ste v Kopru in v vaši kuhinji pogosto diši po soli in ribah. Radi kuhate?

A: Obožujem morsko hrano, zlasti ribe. Da, solim jih preden jih dam v pečico, četudi so ribe iz slanega morja. Sama ne kuham preveč rada, to je bolj domena hčerke, ki obožuje kuhanje in sem deležna odličnih kosil in večerij, ki jih povsem samostojno skuha moja mladenka. 

Q: Kako bi opisali vaš stil prehranjevanja?

A: mediteranski

  • Najljubša jed: škampi in kozice na buzaro v pečici, z malce Malvazije
  • Izbrano prehransko dopolnilo: MSM
  • Najljubša začimba: origano in sol