Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Alge – popoln prehranski dodatek

Deli s prijatelji

Alge se v človeški prehrani pojavljajo že dolgo časa. Evropejska prehrana jih je pričela vključevati povečinoma šele v 90. letih, se pa v Aziji tradicionalno uporabljajo že več tisočletij. So namreč izjemno bogate s hranili, ki jih v naši prehrani najbolj pogosto primanjkuje. Med njih spadajo aminokisline, omega-3 maščobne kisline, vitamin D, selen in še kup izjemno zanimivh molekul, ki so predmet večih znanstvenih raziskav. Trenutno je v raziskavah alg največji poudarek ravno na izolaciji učinkovin z nizko molekulsko maso. Take so na primer proste aminokisline, razne sladkorne komponente, vitamini in fenolne spojine. Mnoge od teh snovi imajo več bioloških aktivnosti ter so zato potencialne sestavine zdravil in kozmetičnih izdelkov.

 

Njihovo gojenje je dokaj preprosto, kar razloži njihovo razširjenost in priljubljenost po svetu. Poleg vsega se tekom rasti alg proizvaja kisik, hkrati pa v onesnaženih vodah absorbirajo toksine iz okolja.
Iz ekološkega vidika je to sicer dobrodošla lastnost, ki pa za kupce pomeni, da morajo biti pozorni na certifikate izdelkov. Potrebno je zauživati take, ki so pridelane v nadzorovanem okolju in z eko certifikatom, kar zagotavlja njihovo
najvišjo kakovost in neoporečnost. 

Gojilnica alge Spiruline

PRILJUBLJENE VRSTE ALG

Ko je govora o algah, ki se jih uporablja v prehrani, potem mnogi med vami po vsej verjetnosti poznate Nori alge. So sestavni del sušija in poleg odličnega okusa vsebujejo izjemno visoke vrednosti kalcija, bakra, železa, fosforja in selena. Wakame in kombu alge prav tako spadata v skupino kulinarično popularnih alg, odlikuje pa jih dejstvo, da vsebujejo visoke vrednosti magnezija, mangana in omega-3 maščobnih kislin.

Kot ste verjetno opazili, se v zadnjih letih na policah pojavlja vedno več alg v praških. In verjetno najbolj pogosta med njimi je alga z imenom spirulina. Spirulina je bila ena prvih mikroalg uporabljenih v prehrani, na njej pa je bilo narejenih tudi daleč največ raziskav. V spirulini lahko najdemo kalcij, veliko železa, magnezij, kalij, vitamine C, A, K, riboflavin, niacin, thiamin, B6 in vitamin F ter omega-3 maščobne kisline. Spirulina dejansko vsebuje 50 – 70 procentov beljakovin, kar je daleč največ med rastlinami in hrano nasploh. Vsebuje tudi visoko koncentracijo zeaksantina, pomembnega hranila, povezanega z zdravjem oči.

Raziskave so pokazale tudi, da lahko beljakovine v spirulini zmanjšajo absorpcijo holesterola v telesu in tako znižajo raven LDL holesterola in trigliceridov. To pomaga ohranjati vaše arterije čiste, kar zmanjšuje obremenitev srca, ki bi lahko povzročila srčne bolezni in nastanek krvnih strdkov, ki povzročajo kap. To zmanjšanje naj bi povzročila povečana proizvodnja dušikovega oksida, signalne molekule, ki pomaga vašim krvnim žilam, da se sprostijo in razširijo.

In ko je govora o zdravilnih algah, moramo izpostaviti klorelo. Ta izjemno zanimiva mikroalga je ime dobila po ogromni količini klorofila, saj ga na gram vsebuje več kot katerakoli druga rastlina. Klorofil skrbi za pomlajevanje krvi ter čisti črevesje in druga izločala. Zelene mikroalge so najboljši vir klorofila v rastlinskem svetu in vsemi zelenimi algami, ki so jih preučili, prav klorela vsebuje največ čistega, naravnega klorofila. Je izredno bogat naravni vir vitaminov, betakarotena, vitaminov A, vitaminov B-kompleksa, vitaminov C in E, inositola in niacina ter mineralnih snovi, fosforja, kalija, magnezija, žvepla, železa, kalcija, mangana, bakra, cinka in kobalta.

Izsledki številnih raziskav so pokazali, da klorela prispeva tudi k boljšemu zdravju ljudi z oslabljenim imunskim sistemom zaradi dolgotrajne kronične bolezni ali zaradi zdravljenja s kemoterapijo. Klorela namreč pospešuje obnovo celic imunskega sistema, sodeluje pa tudi pri obnovi populacije zrelih belih krvnih celic. Klorela blaži tudi vnetja, povečuje telesno odpornost ter zavira razvoj kroničnih degenerativnih bolezni (predvsem bolezni ožilja in sklepov). Dokazano pomaga tudi pri zdravljenju rane na želodcu, dvanajstniku ter zdravi vnetje želodčne sluznice.

 

Alga Klorela - Chlorella

ZAKAJ VKLJUČITI ALGE V SVOJO PREHRANO?

Kot smo se naučili, alge predstavljajo izvorno, naravno in polnovredno naravno hranilo. Imajo zelo kompleksno prehransko uravnotežen profil in vsebujejo optimalno razmerje širokega spektra hranil, ki jih naše telo prepozna in absorbira. So biološko razpoložljive, hitro se absorbirajo v naš sistem, ohranjanjo svojo konsistenco in kvaliteto, hkrati pa so lahko določene vrste alg tudi odličnega okusa. Po vsem naštetem ni prav nič presenetljivo, da lahko alge brez najmanjšega dvoma štejemo pod moderno superživilo. 

Alge v prahu lahko dodamo vsem jedem, odlično pa se prilegajo kot dodatek sadnim in zelenjavnim sokovom. Kot pri vseh algah, ki veljajo za prehransko dopolnilo, je tudi tu treba upoštevati, da ne prekoračimo priporočenega vnosa. Zunanje lahko alge dodamo kopelim, saj blagodejno vplivajo tudi na našo utrujeno kožo.

Hranimo jih v temnem prostoru pri sobni temperaturi, običajno so učinkovite približno dve leti. Prah lahko zmešamo s priljubljenim sadnim ali zelenjavnim sokom, dodamo ga lahko jogurtu; potrosimo po solati ali drugih hladnih jedeh. Alge v prahu dodajamo le v hladne ali tople jedi, nikoli v vroče oz. vrele, saj s tem lahko uničimo pomembne vitamine in encime, ki jih alge vsebujejo. Za boljšo absorpcijo hranilnih snovi, še posebno železa, sočasno uživamo hrano, bogato z vitaminom C.

Viri:

1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella

2. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina

3. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/chlorella

4. https://japanobjects.com/features/nori-seaweed

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino