Z Vami več kot 10 let
04 777 0 444
Pišite nam
Recept - Medenjaki

Praznični dnevi so najlepši v krogu družine. Prosti smo vseh obveznosti, posvečamo se drug drugemu ter pripravi prazničnega vzdušja. Prazniki vedno najprej zadišijo iz kuhinje. Kako pa zaposlimo naše najmlajše, da se med pripravo prazničnih jedi ne bodo dolgočasili ali nas ovirali? Najbolje, da kar vsi skupaj sedemo za mizo in zamesimo testo za medenjake. Ste mislili, da so medenjaki zgolj piškoti? Pustimo, da oživijo in domišljiji ter spretnim malim prstkom pustimo prosto pot.

Osnovni recept za medenjake se glasi takole:

 

Sestavine:

 

Suhe sestavine pretresemo v skledo. Maslo segrejemo in ohladimo ter skupaj z ostalimi sestavinami zgnetemo v testo. Počiva naj vsaj 12 ur, da začimbe razvijejo polno aromo.

Začimbe namešamo v sledečem razmerju:

cimet : klinčki : janež= 4 : 2 : 1 (poljubno tudi malo ingverja)

To je najbolj klasična mešanica. Največji delež ima vedno cimet. Seveda lahko v različnih razmerjih dodamo tudi ingver, mleto kavo ali celo malo kajenskega popra. Stvar okusa in namena. Če pečemo za otroke uporabimo klasično mešanico. Previdnost velja tudi pri doziranju ingverja, saj ima rahlo pekoč okus. Posebno, že pripravljeno mešanico začimb za medenjake lahko kupite tudi v trgovini.

Dodobra uležano testo razvaljamo na debelino do pol centimetra. V lonček si pripravimo razžvrkljano jajce in čopič, jajčni premaz medenjakom doda čaroben lesk.

Za krašenje in lepljenje pa bomo potrebovali 1 jajčni beljak ter 120 g sladkorja v prahu. Z mešalnikom stepemo v čvrsto belo maso, ki jo nadevamo v vrečko za shranjevanje živil in zavežemo. V enem od vogalom prirežemo manjšo luknjico, da dobimo fino, tanko »pisalo«.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj celizija, pekač obložimo s papirjem za peko. Medenjaki se pečejo 10-15 minut, oziroma so pečeni, ko zadišijo in se obarvajo v zlato rjavo.

Za krašenje potrebujemo še nekaj reber čokolade, oreščkov, bombonov ali suhega sadja.

 

Pa se lotimo dela...

 

  1. PIŠKOTNE OBLIKE ZA MALE IN VELIKE

Pripravimo modelčke za piškote različnih oblik in jih odtisnemo v testo. Piškote položimo na pekač, premažemo z jajcem in spečemo. Pečene, še tople okrasimo s sladkornim ledom in okrasimo z bomboni. Živalicam narišemo oči, možicljem vesele obraze, zvezdice naj zažarijo s pisanimi bomboni.

 

  1. MEDENI OKRASKI ZA SMREČICO ALI DARILO, KI BO VSAKOGAR RAZVESELILO

Uporabimo modelčke za večje piškote. S slamico za pije odtisnemo luknjice, premažemo z jajcem in spečemo. Skozi luknjico vdanemo zlato nit, rafijo ali pisan trak ter z medenjaki okrasimo smrečico. Več medenjakov lahko povežemo med seboj s pentljo ter dodamo kraguljček-to je medeni talisman za srečo. Čudovito praznično darilo!

 

  1. POLŽKI HITIJO, PRAZNIKE LOVIJO

Testo razrežemo na za prst debele in za prst dolge trake. prednji del zaobljimo, zadnjega oblikujemo v špico. Nekoliko daljši trak pa zvijemo v svitek ter vse skupaj položimo na pekač in spečemo. Oblikovan trak na sredini pomažemo s sladkornim ledom ter polžku prilepimo hišico. Narišemo še oči ter za tipalke zataknemo klinčke.

 

  1. PRAZNIČNI POGRINJKI, ZVEZDNI UTRINKI

Potrebujemo večji in manjši kozarec. Najprej odtisnemo večjega in nato na sredino še manjšega, da dobimo obroček. Ko ga položimo na pekač ga malo razpotegnemo v elipso. Krogec iz sredine uporabimo za okrasek. Na pečene obročke s sladkornim ledom pritrdimo 2 manjška piškotka. Za okras lahko uporabimo sezamova semena. Papirnate prtičke zvijemo v svitek ter skupaj s priborom vložimo v obroček.

 

  1. NAJSLAJŠE SANJE, MEDENA HIŠICA ZA DOMOVANJE

Zgradimo hišico iz medenjakov! Najprej pripravimo načrt. Na trši papir izrišemo stranice in streho za hišo. Uporabimo mere:

streha-2 krili 18x10cm

bočni stranici 16x12cm

prednja in zadnja stran11x12cm, najvišja točka-špica 18cm.

Izrezane like položimo na testo in obrežemo. Oblike položimo na pekač ter še enkrat preverimo obliko likov. Po želji, lahko vrata in okna izrežemo ali kasneje narišemo. Med prenosom se oblika rahlo spremeni, zato jo popravimo. Premažemo z jajcem in spečemo.

Razvaljamo še večji krog in spečemo-to bo podlaga za gradnjo.

Ko so vse stranice in streha pečene jih porišemo s sladkornim ledom. Ko se posuši pričnemo z gradnjo. Stranice na podlago in med seboj lepimo s sladkornim ledom. Ker se počasi strjuje, jih lahko prislonimo tudi na npr. kozarec. Streho pritrdimo šele, ko je ogrodje popolnoma suho. Ko je hišica dokončana, jo lahko dodatno porišemo in okrasimo ter z bomboni uredimo okolico. Bi živeli pravljični v medeni hišici?

 

  1. MEDENE PRAVLJICE JE KONEC, OBLIKUJMO ŠE LONEC

Spekli smo že kar nekaj vrst medenjakov, rahlo smo utrujeni, na mizi pa imamo samo še ostanke testa. Kaj z njimi? Pripravimo kocke! Ostanke zgnetemo skupaj in jih ponovno razvaljamo. Na rob položimo manjši krožnik ali skledico ter obrežemo. Krog ter vso preostalo testo prenesemo na pekač. Tu preostanek z valjčkom narežemo na treakove, ko jih razrežemo še prečno, dobimo kocke. Vse skupaj spečemo v pečici. Sedaj pa kocke v poljubnem vzorcu lepimo s sladkornim ledom in polagamo na okroglo podlago. In kaj je nastalo? Ljubka košarica za piškote ali aromatična posoda za čajno lučko.

Tako, medeno testo smo porabili do zadnje drobtinice. Prijetno utrujeni otroci bodo v hipu zaspali in počakali na Božička. Če pa se nikakor ne moremo podati v sanje, lahko žličko medu vmešamo v lonček toplega mleka. To je najlepša popotnica za dober spanec.

Medenjaki so vsekakor zdrava sladica. Med združuje lastnosti sladila, živila, krepčila in še bi lahko naštevali. Vsebuje številne vitamine, minerale, encime in antioksidante. Krepi imunski sistem, pomirja dihala, olajša izkašljevanje. Je tudi odlično sredstvo za nego kože in las. Deluje antimikrobno in pospešuje celjenje. S toplotno obdelavo izgubimo nekaj pozitivnih lastnosti, ampak nič ne de, lahko se jih naužijemo tudi pri zajtrku.

Medenjaki vsebujejo pomenljive začimbe, ki vplivajo tudi na zdravje . Cimet krepi delovanje inzulina in posledično vpliva na presnovo glukoze. Je močan antioksidant. Ingver so v davnini uporabljali pri prebavnih težavah ter za odpravljanje slabosti. Sodeluje pri vzdrževanju zdrave črevesne flore ter pomirja prebavni trakt. Številne učinkovine so koristne tudi za srčno-žilni in imunski sistem. Začimbe v medenjake dodajamo kot dišave. Če bi želeli doseči omenjene učinke pa je potrebno zaužiti večje odmerke. Cimet in ingver je možno uživati tudi v obliki prehranskega dopolnila.

Medenjaki so dolgoobstojno pecivo, ki se odlično poda k čaju, kavi in dobri družbi.

 

vir:

Ustvarjalnice in delavnice, revija Lisa

www.lacardea.com