Z Vami več kot 10 let
04 777 0 444
Pišite nam
Recept - Slastna vroča čokolada

Ko zadiši po zimi, zadiši tudi po vroči čokoladi! :)

 

Po težkem dnevu se v hladnih jesenskih in zimskih večerih nič ne prileže bolj, kot da se zaviti v toplo odejo pocrkljamo s slastno vročo čokolado. Da pa po takšnih razvajanjih ne bomo imeli preveč slabe vesti, imamo za vas recept, kako se pogreti z vročo čokolado na bolj zdrav način.

Pri pripravi uporabimo kakav ali temno čokolado brez sladkorja, kot alternative mleku pa lahko uporabimo kokosovo, mandljevo ali sojino mleko. Če želite obogatiti okus, namesto smetane dodajte vroči čokoladi čudovito dišeč cimet, zdravilen ingver, razkošen muškatni orešček ali slastno vanilijo.

Ne smemo pozabiti omeniti, da je ravno kakav v mrzlih in turobnih dneh, naš zaveznik na poti do boljšega počutja, saj vsebuje vsaj 300 različnih snovi, ki vplivajo na boljše razpoloženje. Med njimi je tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in zmožnost pomnjenja. Feniletilamini so naravne snovi, ki se sproščajo, ko smo zaljubljeni, zato nam dajajo občutek sreče, izboljšujejo občutek budnosti in osredotočenosti ter delujejo antidepresivno in kot afrodizijak. Lahko pa ga uporabljamo tudi za sprostitev in pri nespečnosti. Kakav vsebuje več antioksidantov kot zeleni čaj, ravno ti pa nas varujejo pred zgodnjim staranjem, boleznimi srca in ožilja.

 

Kako torej pripraviti vročo čokolado na zdrav način?

Za pripravo okusnega kakavovega napitka potrebujete:

 

V kozici stopite temno čokolado ali kakav in zmešajte z medom ali agavinim sirupom. Kot nadomestek sladkorju lahko uporabimo tudi naravno sladilo ali kokosov sladkor. Dodajte vodo in mešajte, dokler ne zavre. Dodajte še vam ljube začimbe in prilijte vašo alternativo mleka. Vse skupaj segrevajte in mešajte, dokler ne bo res vroče – vendar ne pustite, da mleko zavre. Glede razmerij sestavin se ne obremenjujte preveč: vse dodajajte po okusu in zaupajte svojim občutkom, hkrati pa imejte v glavi dejstvo, da vaja dela mojstra. :)