Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Gotu Kola: Naravna podpora za vaše telo in um

Deli s prijatelji

Gotu Kola (znanstveno ime Centella asiatica) je rastlina, ki je v tradicionalnih metodah uporabljena že več tisoč let. Ta rastlina, ki primarno izvira iz Azije, je znana po svojih številnih zdravilnih lastnostih, ki vključujejo izboljšanje spomina, hitrejše celjenje poškodb, zmanjšanje vnetij in še veliko več. V sledečem blogu bomo raziskali to zanimivo in unikatno darilo narave, ki je z razlogom prestalo test časa in ostalo priljubljeno tudi v modernih časih.

Zgodovina in tradicionalna uporaba

Gotu Kola je v Ayurvedi, starodavni indijski zdravilni praksi, katere začetki segajo več kot 5000 let nazaj, omenjena z veliko mero spoštovanja. Prav tako je bila ključna sestavina tradicionalne kitajske zdravilne prakse, uporaba pa je bila zabeležena tudi v afriki. Ta rastlina je bila cenjena zaradi svojih številnih domnevnih lastnosti, saj so ji pripisovali izboljšanje duševne jasnosti, zdravljenje kožnih bolezni in celo podaljševanjem življenja. Gotu Kola je bila skozi zgodovino domnevno uporabljena za zdravljenje širokega spektra bolezni in stanj, od prebavnih težav do duševnih motenj. Zaradi svoje vsestranskosti in učinkovitosti je Gotu Kola še vedno priljubljena sestavina v sodobnih zeliščnih pripravkih.

Gotu Kola

In kaj Gotu Kola naredi tako posebno?

Skupina izjemno zanimivih biokativnih snovi na katerih je bilo dejansko narejenih precej znanstvenih raziskav.

Med temi bioaktivnimi spojinami so triterpenoidi, ki so skupina kemičnih spojin, znanih po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Triterpenoidi v Gotu Koli lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, kar je ključno za preprečevanje in zdravljenje številnih kroničnih bolezni, vključno z boleznimi srca in avtoimunskimi boleznimi. Poleg tega so triterpenoidi močni antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi celice telesa pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Gotu Kola vsebuje tudi flavonoide, skupino rastlinskih spojin, ki je znana po svojih močnih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih. Flavonoidi lahko pomagajo zaščititi telo pred oksidativnim stresom, ki je ključni dejavnik pri razvoju številnih kroničnih bolezni, vključno z boleznimi srca in nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Poleg tega Gotu Kola vsebuje fenolne kisline, ki imajo protivnetne in antimikrobne lastnosti. Fenolne kisline lahko pomagajo zaščititi telo pred škodljivimi prostimi radikali, zmanjšajo vnetje in zaščitijo telo pred okužbami.

Vse te spojine skupaj delujejo v sinergiji in nudijo široko paleto zdravstvenih koristi. Ta sinergija spojin pomeni, da je celotna rastlina več kot le vsota njenih delov. Vsaka spojina lahko poveča učinke drugih, kar pomeni, da lahko celotna rastlina ponudi večje zdravstvene koristi kot katera koli posamezna spojina sama.

Gotu Kola

Antioksidativna aktivnost Gotu Kola

Kot smo zgoraj omenili je Gotu Kola bogata z antioksidanti, ki igrajo ključno vlogo pri zaščiti telesa pred škodljivimi prostimi radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo oksidativni stres in vodijo do različnih kroničnih bolezni. Raziskava je pokazala, da ima etanolni ekstrakt Gotu Kola zelo močno antioksidativno aktivnost. To pomeni, da lahko Gotu Kola pomaga zaščititi telo pred oksidativnim stresom in s tem povezanimi zdravstvenimi težavami.

Hepatoprotektivni učinki Gotu Kola

Gotu Kola ima tudi hepatoprotektivne učinke, kar pomeni, da lahko ščiti jetra pred poškodbami. Jetra so ključni organ v telesu, saj igrajo pomembno vlogo pri razstrupljanju, presnovi in uravnavanju imunskega sistema. Študija je pokazala, da Gotu Kola pomaga obnoviti raven beljakovin in encimov v serumu, ki so bili prizadeti zaradi izpostavljenosti strupenim snovem2. To pomeni, da lahko Gotu Kola pomaga zaščititi in obnoviti jetra, kar je ključno za splošno zdravje.

Gotu Kola in strije

Gotu Kola se pogosto uporablja tudi za zdravljenje kožnih težav, vključno s strijami. Strije so pogosta težava, ki jih povzroča raztezanje kože, na primer med nosečnostjo ali hitrim povečanjem telesne mase. Raziskava je pokazala, da lahko uporaba losjona z ekstraktom Gotu Kola učinkovito zmanjša pigmentacijo kože in linije, povezane s strijami. Prav tako je pokazala, da lahko izboljša vlažnost kože in izboljša teksturo kože. Prav zato ni presenetljivo, da se Gotu Kola pogosto pojavlja v bolj kvalitetnih izdelkih za nego kože.

Gotu Kola in duševno zdravje

Gotu Kola je bila v tradicionalnih metodah pogosto uporabljena za zdravljenje različnih duševnih motenj, vključno z anksioznostjo, depresijo in nespečnostjo. Sodobne raziskave podpirajo te trditve, saj kažejo, da lahko Gotu Kola pomaga zmanjšati simptome anksioznosti in depresije ter izboljša kakovost spanja. Poleg tega so nekatere študije pokazale, da lahko Gotu Kola izboljša kognitivne funkcije, vključno s spominom in koncentracijo. Ta rastlina je bila uporabljena tudi za zdravljenje nevroloških motenj, kot so epilepsija in demenca. Vse kaže, da ima zaradi svoje unikatne sestave ta rastlina ogromen potencial na tem področju.

Gotu Kola in srčno-žilni sistem

Raziskave kažejo, da lahko Gotu Kola pomaga zmanjšati visok krvni tlak, kar je ključno za preprečevanje srčnih bolezni. Visok krvni tlak ali hipertenzija je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo. Z zmanjšanjem krvnega tlaka lahko Gotu Kola pomaga zmanjšati tveganje za te resne zdravstvene težave.

Poleg tega Gotu Kola lahko izboljša cirkulacijo, kar je ključno za splošno zdravje. Dobra cirkulacija omogoča, da kisik in hranila dosežejo celice po vsem telesu, kar je ključno za njihovo delovanje. Slaba cirkulacija lahko povzroči številne težave, vključno z utrujenostjo, bolečinami v nogah in težavami s spominom. Z izboljšanjem cirkulacije lahko Gotu Kola pomaga izboljšati te simptome. Raziskave tudi kažejo, da lahko Gotu Kola pomaga zmanjšati simptome krčnih žil, vključno z bolečino, oteklino in občutkom teže v nogah.

Kako zauživati Gotu Kola?

Gotu Kola se pogosto uporablja za pripravo zeliščnega čaja. Listi rastline se posušijo in nato prelijejo z vrelo vodo, da se sprostijo zdravilne spojine. Ta čaj se lahko pije za izboljšanje spomina in koncentracije, za zmanjšanje anksioznosti in stresa ali za podporo prebavnemu zdravju.

Poleg tega se lahko posuši in zmelje v prah, ki se nato doda hrani ali pijači. Ta prah se uporablja tudi za izdelavo domačih kozmetičnih izdelkov, kot so maske za obraz ali losjoni za telo.

Za tiste, ki ne marajo okusa Gotu Kole ali ki iščejo bolj priročno obliko zauživanja, so na voljo tudi kapsule. Te lahko ponujajo enake zdravstvene koristi kot čaj ali prah, vendar so bolj priročne za uporabo. Pri Ekološki Trgovini lahko najdete kapsule Gota Kole iz kontrolirane in certificirane pridelave.

Gotu Kola se lahko uporablja tudi za izdelavo tinkture, ki je tekoči ekstrakt rastline. Tinktura se običajno jemlje oralno in se lahko uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, vključno s težavami s prebavo, anksioznostjo in težavami s kožo. Lahko pa se uporablja tudi topikalno, kar pomeni, da se nanese neposredno na kožo. To je lahko koristno za zdravljenje različnih kožnih stanj, vključno s strijami, brazgotinami, psoriazo in ekcemom.

Boste poiskusili?

Viri:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/
  2. https://examine.com/supplements/gotu-kola/research/
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/centella-asiatica
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino