Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Moč kostanjevega medu

Deli s prijatelji

Ste vedeli, da je med prava zakladnica vitaminov in mineralov? Načeloma je sicer priljubljen bolj zaradi svojega okusa, sladkobe in zelo prijetne arome. Dajemo ga v pijače, sladice in mnogo ostalih jedi in je sestaven del naše kulinarike. Je pa med še veliko več kot okusen dodatek. Odlikuje ga vrsta zdravilnih lastnosti in izjemno bogata sestava, zaradi katere je cenjen kot učinkovito zdravilo za veliko problemov. Ker se pri Ekološki trgovini osredotočamo predvsem na kostanjev med, se bomo tudi tokrat bolj posvetili temu temnemu nektarju.

RAZLIČNE VRSTE MEDU

Med ljudje nabiramo od samega začetka človeške zgodovine, saj začetki čebelarstva segajo tudi par tisoč let nazaj. Prvi zapisi o čebelarstvu dejansko izvirajo iz starega Egipta in so stari več kot 3000 let. Zelo očitno je, da so čebele in ljudje od nekdaj tesno povezani.

Zaradi ekstenzivnega zanimanja za čebelarstvo prav tako vemo, da obstaja mnogo vrst medu. Ta je odvisna od vrste rastline iz katere je čebela dobila nektar.
Razlikujejo se po barvi, okusu in vonju, v Sloveniji pa je precej popularen cvetlični, kostanjev, akacijev, lipov, gozdni in hojev. Okus in barva medu sta na svoj način povezana, saj temnejši med ponavadi enačimo z močnejšim okusom. Svetli lipov med je tako precej bolj blagega okusa kot kostanjev, ki je dejansko že malo grenek in tako močnega okusa, da marsikomu sploh ni všeč. 

Kljub močnemu okusu je kostanjev med nekaj posebnega. Odlikuje ga nekaj unikatnih lastnosti, ki so nas prepričale v to, da se mora znajti v naših izdelkih. Se vam zdikaj bi lahko bilo?

LASTNOSTI KOSTANJEVEGA MEDU

Ko govorimo o učinku medu na zdravje, je kostanjev med na samem vrhu. To je predvsem posledica vsebnosti mineralov, njegovih močnih antioksidativnih in antibakterijskih lastnosti.

Odkrito je bilo, da vsebuje zelo zdrave odmerke kalcija, kalija in mangana. Slednji je nujen za telo, saj telesu pomaga pri tvorbi vezivnega tkiva, kosti, spolnih hormonov in sodeluje pri regulaciji strjevanja krvi. Ima tudi vlogo pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov, absorpciji kalcija in uravnavanju krvnega sladkorja. Mangan je prav tako potreben za normalno delovanje možganov in živcev. Velja za esencialno hranilo, saj ga telo nujno potrebuje za pravilno delovanje.

Preostanek medu so vitamini (B1, B2, B6, C, pantotenska kislina), minerali (Cu, Na, K, P, Ca, Si, Mg, Fe, Mn), aminokisline (prolin, fenilalanin…), encimi (amilaza, kisla fosfataza, katalaza, glukoza oksidaza..), kisline (fosforjeva kislina, ocetna, jabolčna, citronska, mlečna, maslena, jantarna, piroglutaminska, glukonska, mravljična kislina), flavonoidi (kvercetin, antocianini) in antikateciani – bakterijske snovi.

Ugotovljeno je bilo, da lahko kakovosten kostanjev med močno vpliva na številne patogene bakterije, vključno z Enterobacter aerogene, E. Coli, Salmonella california, Salmonella Typhimurium, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus in Staphylococcus epidermis. Izkazal se je tudi za zelo učinkovito orodje pri zdravljenju opeklin in v boju proti bakterijam, imenovanim P. Aeruginosa, ki je zelo pogosta težava pri okužbah zaradi opeklin. Poleg tega močno vpliva na streptokoke, ki jih najdemo v ustih, kar pomeni, da lahko kostanjev med pozitivno vpliva na zdravje naših zob. Ugodno učinkuje tudi na parodontozo, ki je razširjena težava med ljudmi po vsem svetu. Skrivnost njegovega uspeha je v zgoraj omenjenih encimih, ki poškodujejo bakterijske celične stene, predvsem lizocime.

V več študijah, ki so primerjale antioksidativni potencial različnih vrst medu, je kostanjev med vsakič znova dosegel prvo mesto. Dokazano je tudi, da ta temno obarvan med vsebuje izjemno visoke količine fenolnih kislin, spojin, ki so verjetno odgovorne za velik del njegovega antioksidativnega potenciala. Kot morda že veste, antioksidanti pomagajo zaščititi naše telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

 

Po tradicionalnem izročilu naj bi še pomagal pri gastritisu, želodčnih razjedah in boleznih jeter – poleg tega pa deluje še protivnetno in tako skrbi za kup ostalih težav.


DARILO NARAVE

Se po vsem tem še vedno sprašujete, zakaj priporočajo žlico medu v čaj, ko zbolimo? Ta starodavna zdravila so na voljo že od samega začetka in vedno znova dokazujejo, da narava omogoča vse, kar potrebujemo. Ljudje že tisočletja uživajo med po vsem svetu, mi pa vam toplo priporočamo, da kostanjevemu medu daste priložnost. 

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino