Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Maca – mogočna perujska korenina

Deli s prijatelji

Globoko v perujskih Andih so odkrili že veliko posebnih rastlin. In maca je ena od tistih, ki močno izstopajo. Mogoče ni presenetljivo, da je v človeški uporabi že več tisoč let, kjer je dobila malodane že legendaren sloves. In prav zaradi svojih lastnosti in bogate sestave se priljubljenost mace v modernih časih zgolj stopnjuje. V tem blogu vam bomo razkrili, zakaj se to dogaja in kje leži skrivnost te starodavne korenine. 

ODKRITJE MACE

Arheološki dokazi kažejo, da se je gojenje mace začelo pred približno 2000 leti v današnjem Juninu v osrednjem Peruju. Domneva se, da so avtohtoni prebivalci sami začeli uporabljati maco, potem ko so opazili pozitiven učinek, ki ga je imela na njihovo živino.

Leta 1964 je bila maca prvič predstavljena mednarodnemu občinstvu, vendar ni bila sprejeta z veliko navdušenja. Pravzaprav je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pridelava mace dosegla rekordno nizko stopnjo. To se je v devetdesetih spremenilo, od leta 2000 do 2010 se je izvoz mace iz Peruja dejansko povečal kar za petkrat, s čimer je maca v prahu postala eden od izdelkov, ki predstavljajo največji delež izvoza države.

Na prvi pogled bi korenino mace lahko opisali kot kombinacijo krompirja in bele redkve. V naravi jo lahko najdemo v več barvah, od črne in rdeče pa do rumene in rjave. Spada med križnice, kar pomeni, da je sorodnik brokolija, zelja in ohrovta. Poznamo jo tud pod imenom ‘’perujski ginseng’’ čeprav z ginsengom nima popolnoma nobene povezave.

Mleto korenino v prahu običajno dodamo smutijem, sokovom in šejkom, lahko pa jo uporabimo tudi kot dodatek kavi, čokoladi ali olju. Ima oreščkast in maslen okus, zato se dobro ujema s številnimi slajšimi okusi. V Peruju celotno korenino mace pogosto dodajo juhi in ovsenim kosmičem, jo pražijo in zaužijejo kot zelenjavo ali pripravijo fermentirano pijačo, znano kot “chica de maca”.

KAJ LAHKO NAJDEMO V PRAHU MACE

Korenina mace, del rastline, ki se najpogosteje uporablja, vsebuje več kot 10 % beljakovin, skoraj 20 različnih aminokislin, vključno s 7 esencialnimi aminokislinami. Korenina mace vsebuje tudi več kot 50 fitospojin, vključno s številnimi vitamini, kot so B1, B2, B12 in vitamin C. Vsebuje tudi kalcij, fosfor, cink, hkrati pa predstavlja bogat vir vlaknin.

Vsebuje še druge bioaktivne spojine, vključno z makamidi, makaridinom, alkaloidi in glukozinolati, za katere se domneva, da igrajo zelo pomembno vlogo.

 

Ker je maca na trgu dostopna večinoma v obliki prahu, vam toplo priporočamo, da poiščete kvalitetno maco preverjenega proizvajalca. 


TRENUTNE RAZISKAVE IN DOGNANJA

Potrebno se je zavedati, da je število raziskav precej omejeno iz preprostega razloga, da je bilo mnogo teh rastlin do nedavnega smatranih kot del alternativnih metod. Posledično je bilo temu tud primerno zanimanje za globje raziskovanje, se pa to hitro spreminja in napreduje. Uživanje dodatka, kot je korenina mace, ima lahko tudi možne stranske učinke. Malo je znanega o varnosti in tveganjih kratkotrajne ali dolgotrajne uporabe mace.

Kljub temu maca kaže izjemno veliko potenciala. Obstajajo številna subjektivna (na podlagi osebnih občutkov) poročila o spremenjenih menstrualnih ciklih, nerazpoloženju, krčih, gastritisu in nespečnosti. Prav tako je bilo v zadnjih letih izvedenih več raziskav, ki nakazujejo na potencialni vpliv mace na libido, fertilnost, regulacijo hormonov in splošno povečanje energije. Nobena od sledečih trditev ni dokončno potrjena in priznana, saj bo za kaj takega potrebno več raziskav, smo pa vseeno mnenja, da se človeška dognanja premikajo v pravo smer.

 

Navsezadnje se naravne učinkovine, ki so v človeški rabi že tisočletja, zelo pogosto izkažejo kot zelo uporabne in si prav zaradi tega zaslužijo več naše pozornosti in predvsem več spoštovanja. Čeprav ima maca številne domnevne koristi, vsi strokovnjaki poudarjajo, da ni zdravilo za vse. Za vse zdravstvene cilje, ki jih maca podpira – vključno z občutkom manjšega stresa in večjo energijo – je pomembno upoštevati dejavnike prehrane in življenjskega sloga kot celoto in na maco ne gledati kot na hitro rešitev. Naj bo le eno izmed orodij, ki lahko pripomore k boljšemu počutju. Navsezadnje se natanko tako uporablja že tisoče let.

Viri:

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino