Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

MSM – čudežni mineral lepote

Deli s prijatelji

V zadnjem času se precej govori o MSM prahu, ki je kar precej razburkal prehranske vode. Gre se namreč za organsko spojino, ki  se v prehranskih dodatkih uporablja kot vir organskega sulfata oz. žvepla. Ta spojina je izjemno pomembna sestavina pri tvorbi kolagena, elastina, hrustanca ter keratina in igra ključno vlogo v mnogih telesnih procesih.

KAJ JE ŽVEPLO?

Žveplo je kemična spojina, ki jo najdemo v naravi v različnih oblikah, kot so žveplovi minerali, žveplovi izviri in žveplovi plini. Je brezbarvna, vonjavna snov, ki je topna v vodi. Žveplo je pomembno za rast rastlin in se uporablja tudi v različnih industrijah, kot so kemijska, farmacevtska in papirna industrija.  Pogosto se uporablja tudi kot sredstvo za očiščenje vode in odstranjevanje škodljivih snovi iz okolja. Da ne bo pomote, žveplo najdemo naravno tudi  v vseh možnih vrstah hrane.

Seveda pa je žveplo tudi pomemben element v človeškem telesu, saj se uporablja pri proizvodnji aminokislin, ki so pomembne za zdravje celic, tkiv in organov. Žveplo se tudi nahaja v nukleinskih kislinah, ki so sestavni del DNA in RNA, in v glutationu – snovi, ki pomaga zaščititi celice pred škodljivimi snovmi. Pa se poglobimo.

Žveplo

VLOGA ŽVEPLA V ČLOVEŠKEM TELESU

Za začetek je žveplo sestavni del nekaterih aminokislin, ki so potrebne za proizvodnjo beljakovin v telesu. Aminokisline, ki vsebujejo žveplo, so cistein, metionin in tirozin. Cistein je pomemben za proizvodnjo kolagena – beljakovine, ki je ključna za zdravje kože, las in sklepov. Metionin je pomemben za proizvodnjo hormonov in encimov ter za razgradnjo maščob in drugih snovi v telesu. Tirozin pa je pomemben za proizvodnjo nekaterih hormonov, kot sta dopamin in noradrenalin, ter za zdravje možganov in živčnega sistema.

Prav tako igra pomembno vlogo pri hormonskih funkcijah v človeškem telesu. Je sestavni del nekaterih hormonov, ki jih proizvaja ščitnica, kot sta tiroksin in trijodtironin. Ti hormoni so pomembni za uravnavanje metabolizma in drugih telesnih funkcij. Za primer: tiroksin je hormon, ki ga proizvaja ščitnica in je pomemben za uravnavanje telesne temperature, metabolizma in rasti. Njegova glavna naloga je spodbujati proizvodnjo energije v celicah, kar pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Tiroksin lahko vpliva tudi na rast in razvoj, zato je pomemben za zdravje otrok in mladostnikov.

Poleg tega je žveplo sestavni del beljakovine keratina, ki se nahaja v koži, laseh in nohtih. Keratin je pomemben za zdravje teh tkiv in ščiti kožo, lase in nohte pred škodljivimi vplivi okolja. Žveplo lahko pomaga tudi pri zdravljenju nekaterih težav z kožo, kot so akne, ekcemi in seboreja. Deluje kot antiseptik in lahko pomaga zmanjšati vnetja. Lahko pomaga tudi pri krepitvi nohtov in pri preprečevanju njihove krhkosti.

In nazadnje, žveplo je pomemben za proizvodnjo glukozaminoglikanov – hranil, ki so pomembna za zdravje sklepov. Glukozaminoglikani so sestavni del hrustanca – tkiva, ki obdaja sklepe in jim zagotavlja mehkobo in gibljivost. Ko hrustanec izgubi svojo elastičnost, lahko pride do bolečin v sklepih in omejenosti gibljivosti.

Glukozaminoglikani so polisaharidi, ki se nahajajo v hrustancu in jih telo proizvaja iz glukoze in aminokislin. Vključujejo glukozamin, hondroitin in druga hranila, ki so pomembna za zdravje sklepov. Glukozamin pomaga vzdrževati hrustanec, hondroitin pa pomaga pri vsrkavanju vlage v hrustanec, kar pomaga ohranjati mehkobo in elastičnost.

Žveplo lahko tudi pomaga zmanjšati vnetja in bolečine v sklepih ter izboljša splošno zdravje sklepov. Vendar pa je potrebnih še več študijskih raziskav, da bi lahko določili njegovo točno učinkovitost.

 

Žveplo se nahaja v različnih živilih, vključno z živili živalskega in rastlinskega izvora. V živilih živalskega izvora se žveplo nahaja v mesu, jajcih, mlečnih izdelkih in ribah. V živilih rastlinskega izvora pa se nahaja v različnih vrstah zelenjave, kot so brokoli, koleraba, cvetača in zelje, ter v stročnicah, kot so fižol, leča in grah. Lahko se nahaja tudi v nekaterih živilih, ki se pridobivajo iz alg, kot so spirulina in chlorella. Dejansko se žveplo v prehrani pojavlja prav v MSM obliki, torej metilsulfonilmetan, ki jo dobite tudi v Ekološki trgovini.

MSM v prahu

KAKO UPORABLJATI MSM?

Ker je MSM tako vsestranki dodatek, ga lahko uporabljamo na več različnih načinov. Lahko ga jemljete kot samostojen prehranski dodatek ali pa ga dodate v hrano ali pijačo (npr. v smoothije, mleko, jogurt ali kavo). Lahko se uporablja tudi zunaj prehrane, npr. kot mazilo za kožo ali pa dodate nekaj žličk MSM-ja v vročo vodo in se sprostite v topli kopeli.

Viri:

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino