Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Koencim Q10 – izboljšajte vaše zdravje in počutje

Deli s prijatelji

Trg prehranskih dopolnil je preplavljen z veliko izdelki, ki obljubljajo vse možne koristi za zdravje. Medtem ko so nekatera dopolnila koristna in uporabna, so druga zgolj marketinški trik. Toda med vsem tem “šumom” obstaja nekaj dopolnil, ki so se izkazala za resnično uporabne in koristne. Q10 je eno izmed njih.

Q10 je esencialni nutrient, ki igra ključno vlogo pri proizvodnji energije v naših celicah in sodeluje pri zaščiti pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Vendar pa se ravni tega koencima z leti zmanjšujejo, zato je ustrezna vključitev v našo prehrano in/ali preko prehranskih dopolnil ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

 

V sledečem blogu se bomo podrobneje dotaknili vsega, kar moramo vedeti o Q10 – od njegovega delovanja v telesu, do koristi, ki jih prinaša za naše zdravje, pa tudi načinov, kako ga lahko vključimo v našo prehrano in kakšni so varni odmerki. Pa se lotimo!

KAJ JE Q10?

Lahko bi rekli, da je Q10 snov, ki je prisotna v vsaki celici telesa. Igra pomembno vlogo pri proizvodnji energije v celicah, natančneje v obliki ATP (adenozin trifosfat). ATP je kemijska spojina, ki deluje kot glavni vir energije za različne biokemične procese v telesu. Vsebuje energijo, ki jo celice potrebujejo za različne procese, kot so gibanje mišic, prenos informacij v živčnem sistemu in sinteza novih molekul.

Koencim Q10, znan tuki ubikvinon, je poleg tega tudi močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice, kar vodi v vnetja in številne zdravstvene težave. Deluje preko številnih zapletenih telesnih procesov, zato je njegovo delovanje težko omejiti na zgolj eno področje. Poleg zgoraj omenjenih lastnosti tudi stabilizira celične membrane in sodeluje pri prenašanju signalov znotraj celic. Skratka, izjemno pomembna zadeva.

Človeško telo oz. organizem lahko sam sintetizera Q10, vendar se proizvodnja le-tega z leti oz. starostjo zmanjšuje. Dejansko pri petdesetem letu starosti proizvajamo 50-60% manj Q10 kot smo ga pri petnajstih letih, kar je ogromna razlika. Mogoče ni presenetljivo, da se vzpostavlja vedno več korelacij med starostno pogojenimi boleznimi in pomanjkanju te snovi. Ravno zato je izjemno pomembno, da si s kvalitetno prehrano zagotovimo zadostno količino Q10 v telesu, kar pa žal ni vedno lahka naloga. Ta koencim se namreč v veliki meri nahaja v mastnih ribah, notranjih organih živali (ledvice, srce), govedini, svinjini, bistveno manj pa ga najdemo v rastlinskih oljih in mlečnih izdelkih. Kar se tiče hrane rastlinskega izvora, ga lahko največ najdemo v oreščkih, nekaj tudi v brokoliju in soji, v ostalih rastlinskih živil pa ga je premalo, da bi bilo vredno omembe.

Prav zato se vegani najraje odločijo za dodajanje Q10 v obliki prehranskih dodatkov, saj se na ta način izgonejo marsikaterim zdravstvenim zapletom in potencialnim problemov, ki lahko nastanejo kot posledica pomanjkanja tako esencialnega hranila. Koencim lahko najdemo v obliki krem, prahu in kapsul, so pa slednje naša najljubša izbira, saj omogočajo natančno doziranje in preprosto zauživanje.

 

Q10 lahko najdemo tudi v izdelkih za nego kože, saj naj bi imel pomlajevalni učinek, zmanjševal gube in izboljševal splošno zdravje kože. To dela preko spodbujanja produkcije kolagena, hkrati pa ščiti kožo pred UV žarki.

vse vrste hrane ki vsebujejo q10

KAJ PRAVIJO RAZISKAVE O Q10?

Preden se lotimo tega dela, moramo samo poudariti, da sledeče raziskave NISO zanesljive do te mere, da bi jih lahko jemali kot zdravstvene nasvete. Potrebno bo še veliko dodatnega dela, preden bodo zdravstvene trditve uradno potrjene, kljub temu pa so zelo obetajoče. Torej, eno od glavnih področij raziskovanja je prav vpliv Q10 na zdravje srca in ožilja. Mnoga sodobna dognanja namreč kažejo, da lahko Q10 pomaga zniževati krvi tlak in izboljšati delovanje srca, hkrati pa tudi zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni. Primer raziskave o vplivu Q10 na srce in srčno-žilne bolezni je bil objavljen v reviji “Molecular Aspects of Medicine” leta 2013. Raziskovalci so izvedli meta-analizo petih randomiziranih kontroliranih študij, ki so se ukvarjale z učinkom Q10 na krvni tlak pri bolnikih s hipertenzijo. Rezultati so pokazali, da je bilo pri bolnikih, ki so jemali Q10, opazno znižanje sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka, rezultati pa so bili statistično popolnoma konsistentni.

Drugo pomembno področje raziskav se dotika vloge Q10 pri proizvodnji energije v celicah. Kot smo omenili, je Q10 sestavni del celične dihalne verige, ki omogoča celicam, da pretvorijo kemijsko energijo iz hrane v ATP, ki se nato uporablja kot vir energije za različne procese v telesu. Raziskave so pokazale, da lahko Q10 pomaga izboljšati fizično vzdržljivost in zmanjšati poškodbe mišic pri športnikih. Prav tako se izvajajo zelo kvalitetne raziskave v povezavi z Q10 in boleznimi mišično-skeletnega sistema, kot so miastenija gravis, miopatija in distrofične mišične bolezni. 

VARNOST JEMANJA

Koencim Q10 je načeloma zdrav in ni zabeleženih nobenih negativnih posledic. Sicer se lahko ob jemanju prevelikih doz (kar se nikoli ne priporoča) pojavijo problemi s prebavo in izločanjem, je pa ta skrb odveč, če sledimo navodilom na embalaži.

Kot drugo, če ste noseči, dojite ali pa jemljete zdravila za srce ali kri, močno priporočamo, da se pred jemanjem Q10 posvetujete z zdravnikom.

 

Sicer pa je glavno pravilo, da poiščemo kvaliteten Q10 od preverjenega proizvajalca. Pri ekološki trgovini lahko najdete vrhunske koencime Q10, primerne tudi za vegane, ki hkrati nosijo vse potrebne kakovostne certificate. Vaše zdravje si namreč zasluži zgolj najboljše.

Viri:

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino