Kombuča – zdravilni starodavni napitek
Deli s prijatelji
Ste že
slišali za kombučo? Po vsej verjetnosti ste, saj gre za precej popularno
pijačo, ki je v zadnjih letih v Sloveniji postala precej priljubljena. Je tako
zaradi njenega okusa ali je za tem še kaj več? Trenutni trgi (vsaj komercialni)
so precej zasuti z umetnimi pijačami polnimi sladkorja, kar pa se ne sovpada z
modernim pristopom do prehranjevanja. Ta namreč stremi k uporabi manj
procesiranih živil in uporabi čimveč naravnih sestavin. In ko je govora o kombinaciji
dobrega okusa in učinka na zdravje, je kombuča nedvomno na vrhu med pijačami.
SKRIVNOST LEŽI V FERMENTACIJI
Če še ne
veste; kombuča je narejena s pomočjo fermentacije. Fermentacija je en
najstarejših postopkov priprave hrane v zgodovini človeštva. Dejansko je v
človeški uporabi že tisoče let, omembe fermentacije pa smo zasledili že v
sumerski kulturi več kot 5000 let pr.n.št. Ljudje so kaj hitro ugotovili, da
lahko z njeno pomočjo precej izboljšajo prehransko vrednost živil in jim hkrati
tudi močno podaljšajo rok uporabnosti. V časih, ko ljudje niso poznali take
raznolikosti živil in naprednih načinov shranjevanja, je bila fermentacija
osrednjega pomena za preživetje. Očitno ljudje izkoriščamo moč mikroorganizmov
že od samega začetka in z njimi živimo v simbiozi.
Pred
začetkom razvoja fermentiranih alkoholnih pijač smo fermentirali živilo, ki je
bilo znano po hitri pokvarljivosti- mleko. Večinoma so fermentirali mleko koz,
ovac, goveda in kamel. Do fermentacije je po vsej verjetnosti prišlo spontano zaradi
mikroflore, ki je naravno prisotna v mleku. Taki izdelki so lahko zdržali višje
temperature in pozitivno vplivali na prebavo in počutje ljudi.
V zadnjih 50
letih je bilo opravljenih mnogo obsežnih raziskav na temu področju, ki so
vodila v presenetljiva odkritja. Ugotovili so, da obstaja očitna korelacija med
fermentirano prehrano, zauživanjem telesu ‘’prijaznih’’ bakterij in boljšim
počutjem ter zdravjem. Zdravje mikroflore v našem prebavnem sistemu ima
direkten vpliv na imunski sistem in, česar se mnogo ljudi ne zaveda, na naše
možgane. Prav zato lahko slaba in predvsem procesirana hrana negativno vpliva
na naše misli in počutje. Seveda pa velja tudi obratno. Zdrava hrana – zdrav
um.
ZAČETKI KOMBUČE
Prvi zapisi
o kombuči so stari že nekaj tisoč let. Izvirala naj bi iz Kitajske, kjer so to
tradicionalno pijačo varili za zdravje in dobro počutje. Kljub temu, da niso
imeli vpogleda v samo fermentacijo, kot ga imamo v sodobnih časih, so se
zavedali njene moči. Od tam se je Kombuča počasi razširila v Evropo oz.
predvsem v Rusijo, nato v Nemčijo in vse naokoli. Kombuča je trenutno
priljubljena pijača povsod po svetu, od komercialne prodaje do domače izdelave.
Dodamo ji lahko sokove, začimbe, sadje in ostale arome, zaradi česar je precej
versatilna pijača. Če koga skrbi, da ima tisti ‘’tipični’’ okus fermentiranih
izdelkov, jo lahko mirne volje pije, saj s pravilno kombinacijo sestavin
popolnoma zakrijemo ta okus.
UČINKI NA ZDRAVJE
Kombuča je 100-odstotno naravna gazirana pijača, ki nastane s fermentacijo pravega čaja. Zaradi prisotne aktivne kombuča kulture, bogate s kvasovkami in bakterijami, sestavine fermentirajo in nastane poživljajoč gaziran napitek.
Fermentacija lahko poveča tudi razpoložljivost vitaminov in mineralov, ki jih naše telo absorbira. Poleg tega s krepitvijo koristnih bakterij v črevesju spodbujate njihovo sposobnost za sintetiziranje vitamina K, učinkovistost same prebave in, kot smo omenili, posledično tudi počutje.
Ker pa je (vsaj naša) kombuča narejena na osnovi yerba mate čaja, to s seboj prinese kup ostalih učinkov. Pravijo namreč, da čaj yerba mate lahko izboljša telesno zmogljivost, dvigne raven energije, izboljša mentalno osredotočenost, vam pomaga pri izgubi telesne maščobe in celo okrepi vaš imunski sistem. Ima tudi pomembne antioksidativne lastnosti, po najnovejših raziskavah sodeč pa mogoče celo znižuje raven holesterola. Sicer bo za to potrebno več dokazov, a zaenkrat kaže odlično.
Kaže tudi, da ima kombuča iz yerba mate čaja močne antibakterijske lastnosti, zlasti proti bakterijam, ki povzročajo okužbe, in proti kvasovkam Candida. Te protimikrobne lastnosti zavirajo rast nezaželenih bakterij in kvasovk, vendar ne vplivajo na koristne probiotične bakterije in kvasovke, ki sodelujejo pri fermentaciji kombuče.
Ker je kombuča produkt fermentacije, tekom tega procesa nastanejo številni probiotični mikrobi. Pri določenih koncentracijah lahko te probiotične bakterije pomagajo izboljšati prebavo in zdravje črevesne mikroflore. Prav zaradi tega veliko obeta in prepričani smo, da bi lahko delovala kot učinkovit probiotik.
Nas je
kombuča prepričala s prvim požirkom, prav zato pa smo jo tudi z veseljem
uvrstili v našo ponudbo. Ste jo že poiskusili?