Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Skrivnosti gorske smole Mumijo Shilajit

Deli s prijatelji

Kot ste verjetno opazili, lahko med našimi izdelki najdete nekaj zelo posebnega. Gorska smola Shilajit (ali mumijo) nedvomno sodi med tiste posebne izdelke, ki kljub svojemu izjemnemu učinku na zdravje zelo počasi pridobivajo na prepoznavnosti v modernem svetu. Pa da ne bo pomote, gre za snov, ki je v človeški uporabi že tisočletja in katerega lastnosti so v mnogih kulturah zelo spoštovane in cenjene. 

Dejansko lahko prve omembe shilajita zasledimo v Ayurvedi, katere začetki segajo približno 3000 let nazaj. Tam je bila znana kot ‘’uničevalec šibkosti’’, prav tako pa je del večih terapij. Najbolj znana sta Altajski in Himalajski shilajit, poimenovana po ogromnih gorskih verigah iz katerih izhajata.

 

Zakaj torej za shilajit slišimo šele zdaj? Kot mnogo ostalih uporabnih naravnih snovi, se je tudi shilajit obravnaval z določeno mero skepticizma. Kar pa ne pomeni, da ne moremo spremeniti pogleda na celotno zadevo. Moderne znanstvene raziskovalne metode in razvoj tehnologije so nam omogočili podroben vpogled v delovanje shilajita in razkrili marsikatero starodavno skrivnost. Preden pa vam povemo kaj več o tem, se vrnimo na začetek.

 

shilajit ki se topi

KAKO SMO LJUDJE SPLOH ODKRILI SHILAJIT?

Tukaj se pojavi prvi problem. Dejstvo je, da segajo začetki odkritja in uporabe tako daleč v človeško zgodovino, da nekih zapisanih in preverljivih dejstev ni. Kroži pa po svetu več zgodb iz ustnega izročila. In prav vse vsebujejo živali. Namreč, legende pravijo, da so pastirji visoko v gorovjih opazili svoje pašne živali, kako ližejo črno lepljivo snov, ki pronica iz skalnatih razpok (spodnja slika) na pobočjih. Te živali so hitro začele kazati več energije, bile so tudi bolj zdrave od ostalih. Lahko si mislite, da ni trajalo dolgo, preden je to misteriozno črno snov poiskusil tudi človek. Uporaba shilajita je potem hitro našla svoje mesto v človeški kulturi, kjer je ponekod dobil malodane legendaren sloves. 

Težko rečemo z gotovostjo, da ta zgodba res drži, vsekakor pa se nam zdi precej smiselna.

 

Omembe shilajita so tako našli v stari Grčiji, Kavkazu, srednjem vzhodu in Aziji. Mnogi so mu pripisovali skoraj čarobno moč, kar pa si lahko razlagamo le kot dejstvo, da so že v tistih davnih časih spoznali, kakšen zdravilni potencial ima. 

Pobočja iz katerih teče shilajit


KAJ LAHKO NAJDEMO V SHILAJITU

Kot smo omenili, je bilo v zadnjih letih narejenih precej raziskav o shilajitu, ki so pokazale, da vsebuje preko 85 telesu koristnih mikro in makro hranil. In ne, ne zmišljujemo si, gorska smola shilajit ima dejansko tako bogat nutricionistični profil, da zlahka razumemo, zakaj je bil od nekdaj spoštovan in cenjen.

Med vitamini lahko med drugim najdemo vitamin A, C, E, D3 in celoten B-kompleks. Prav tako vsebuje celo vrsto mineralov kot so železo, magnezij, kalcij, baker in cink, ki sodelujejo pri vrsti ključnih telesnih procesov.

Poleg tega lahko najdemo tudi veliko količino fulvične kisline, ki naj bi omogočala lažjo absorbcijo hranil, zdravje črevesja in pomagala pri zdravju in moči imunskega sistema. Prav fulvična kislina je pomembna sestavina shilajita, katere vsebnost je hkrati tudi pokazatelj kvalitete same gorske smole.

 

V shilajitu je tudi cela vrsta aminokislin, od glutamina, histidine, isoleucina pa do arginina in triptofana. V shilajitu tako najdemo več kot različnih 9 aminokislin, kar je za tako versatilen izdelek ogromno. Vsebuje še DCP-je in DBP-je, ki so popolnoma unikatne bioaktivne snovi, katerih zapletene pozitivne učinke na zdravje pod drobnogled jemljejo šele nedolgo časa. Temu se pridruži še zapleten fitokompleks, hipurična kislina in še in še. 

Počasi lahko začnemo razumevati, od kje prihaja sloves shilajita, kajne?


UČINKI SHILAJITA NA ZDRAVJE

Ko razumemo naravo shilajita in kaj vsebuje, lahko razumemo tudi njegove učinke na zdravje. Shilajit tako spodbuja moč imunskega sistema. Niti ni presenetljivo, da je en od bolj poročanih učinkov občutek boljšega počutja in višjega nivoja energije na vsakodnevni ravni. Celostna podpora telesu na naraven način je nedvomno vredna zlata.

Mogoče niti ni presenetljivo, da vpliva na spodbuja normalno delovanje hormonov in tako spodbuja zdrave spolne funkcije pri ženskah in moških, dviguje pa tudi raven testosterona pri moških. Prav zato je cenjen kot učinkovit naraven spodbujevalec libida. O tem je bilo dejansko narejenih nekaj kvalitetnih raziskav, ki so dokazale učinkovitost shilajita na tem področju. Pri ženskah se to pozna na bolj zdravem menstrualnem ciklu in zdravju urinarnega sistema.

Poleg tega omogoča boljšo prebavo in pomaga uravnavati naš metabolizem. Posledično je lažje tudi nadzorovanje teže. Poleg tega se omenja tudi shilajitov močan antioksidativni učinek in delovanje na zdravje sklepov, zaradi česar je priljubljen dodatek tako športnikov kot naših starejših kupcev.

 

 

Shilajit belo ozadje

UPORABA

Shilajit preprosto vmešamo v par dlc priljubljene tople tekočine in popijemo zjutraj na prazen želodec. Priporočena dnevna doza za odraslo osebo je 0,6g.

Shilajit, ki ga prodajamo je pripravljen v GMP certificiranem proizvodnem obratu, redno testiran v neodvisnem laboratoriju in pakiran po najvišjih standardih, v visoko-kvalitetno stekleno embalažo. 

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino