Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Skrivnosti kostanjevega medu

Deli s prijatelji

Med je že tisočletja temeljni del človeške prehrane in medicine. Poleg tega, da je prava zakladnica koristnih sestavin je tudi čudovito sladkega okusa in posledično domač v kulinarikah celotnega sveta. In med številnimi vrstami medu kostanjev še posebej izstopa. Pa ne samo zaradi bogatega in kompleksnega okusa, temveč tudi zaradi vrste drugih posebnosti.

Lastnosti kostanjevega medu

Pravi kostanj popolnoma uspeva predvsem v toplih in ne preveč sušnih poletjih. Iz tega razloga je zelo občutljiv na spomladansko in jesensko pozebo, ki lahko uničita njegove plodove. Cveteti začne dokaj pozno, v drugi polovici junija in za čebele predstavlja odlično čebeljo pašo. Na njem namreč čebele zbirajo medičino ali mano, katero potem predelajo v prvovrsten kostanjev med. 

Kostanjev med ima grenak in močan okus, z značilno temno rjavordečo barvo. Temno barvo dobi  kadar vsebuje veliko več mane kot medičine. Grenko aromo mu daje velika vsebnost cvetnega prahu. Zanimivo je, da kostanjev med v preteklosti ni bil cenjen in so ga čebelarji uporabljali predvsem pri spomladanskemu dražilnemu krmljenju čebel.

kostanjev med

Danes je situacija precej drugačna, saj je kostanjev med izjemno priljubljen in spoštovan zaradi sledečih lastnosti:

Poln je vitaminov in mineralov: Poleg vitaminov, kot so B1, B2, B6 in C, Vsebuje velike količine kalcija, kalija in predvsem mangana. Prav tako najdemo minerale, kot so železo, kalij, kalcij, klorid, baker, žveplo, fosfor, silicij, natrij, bor.

Bogat z aminokislinami in encimi: Ta vrsta medu je bogata z aminokislinami, kot sta prolin in fenilalanin. Vsebuje tudi encime, kot so amilaza, katalaza in glukoza oksidaza, ki igrajo ključno vlogo pri našem zdravju in lahko pomagajo pri uravnavanju zdrave prebave.

Kisline & Flavonoidi: Od fosforne do glukonske kisline, kostanjev med ima tudi raznolik profil kislin. Prav tako je bogat s flavonoidi, kot so kvercetin in katehini, ki so znani po svojih močnih antioksidativnih lastnostih.

Kaj pa ostale koristi?

Koristi kostanjevega medu segajo daleč preko njegovega čudovitega okusa, saj se priporoča ljudem s kardiovaskularnimi boleznimi in ljudem z okvarami jeter. Prav tako učinkovito zdravi razjede na želodcu in črevesju.

Njegovi encimi, zlasti lizocimi, poškodujejo bakterijske celične stene, zaradi česar je naravni antiseptic in lahko pozitivno vpliva na zdravje vaših zob, zahvaljujoč njegovemu učinku na oralne bakterije, kot so streptokoki. Kljub svoji sladkobi je lahko nepričakovan zaveznik ko je govora o higieni ustne votline. Lahko tudi pospešuje celjenje ran, zlasti razjed v ustih.

Naravne antibakterijske lastnosti kostanjevega medu, predvsem zaradi vsebnosti vodikovega peroksida, zavirajo rast škodljivih bakterij in gliv, kar spodbuja hitrejše okrevanje po okužbah. Ščiti naše telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, kot je potrjeno v študiji v Journal of Food Biochemistry (2019).

In če ste mislili da je to vse, vam lahko razkrijemo, da se kostanjev med uporablja v različnih mazilih za kožo in lase. Nahrani kožo, poveča njeno elastičnost in celo pomaga zmanjšati prve znake staranja. Prav zato je del mnogih receptov za domačo in naravno kozmetiko, sami pa ga brez problema tudi vključimo v svojo rutino.

V svetu, ki se vse bolj nagiba k naravnim zdravilom, stoji kostanjev med kot dokaz o moči narave.

Prav zato smo mnenja, da je kostanjev med nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu. Pa naj bo za zdravljenje ali zgolj za sladkanje, kostanjev med zmore vse.

viri:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino