Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Goji jagode – majhni čudež narave

Deli s prijatelji

 

Goji jagode so izjemno zanimivo živilo. Po vsej verjetnosti ste na prodajnih policah že opazili te drobne sadeže, ki jih na vsakem koraku oglašujejo kot superživilo.  Pogosto se prodajajo v prahu ali posušene. Poleg tega so dodane številnim dodatkom in mešanicam sokov. Njihove domnevne koristi segajo od uravnjavanje glukoze v krvi, podpore imunskega sistema pa do zdravja oči. Trenutno so tema večih znanstvenih raziskav, saj jih ljudje povezujemo z več potencialnimi zdravstvenimi učinki. Majhni rdeči sadeži, ki prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled, bodo kmalu postali sestavni del vaše vsakodnevne prehrane.

 

 

SPLOŠNE LASTNOSTI GOJI JAGOD

Goji jagode so avtohtone v delih Azije, zlasti v himalajskem gorskem območju Tibeta, kjer se že tisočletja uporabljajo za različne namene. Rastejo na manjših drevesih s čudovitimi vijoličastimi cvetovi, ki preko poletja dozorijo v goji jagode. Njihov izgled bi lahko opisali kot približek šipka. Prebivalci severne Kitajske seveda bolj malo vedo o znanstvenih dognanjih glede njihovih goji jagod, vendar pa jih sami že več stoletij uživajo. Sprva so jih žvečili kar tako, med obiranjem in sprehajanjem, začeli iz njih kuhati čaj, potem pa so jih začeli dodajati tudi v jedi, najprej v juhe in potem še ostale pripravke. Ker zdrži tako sušo kot mraz in je dvospolna rastlina, se tudi zelo hitro razmnožuje.

 

Goji jagode vsebujejo veliko količino antioksidantov, vitaminov, 11 mineralov, nenasičene maščobne kisline in še nekaj zelo zanimivih sestavin, zaradi katerih goji jagode dobivajo toliko pozornosti. Vsebujejo velike količine vitaminov A in C, podobno kot drugo jagodičevje, vključno z borovnicami in malinami. 

sušene Goji jagode

KAJ PRAVI ZNANOST O GOJI JAGODAH?

Kljub temu, da se iz ”tradicionalnih metod” goji jagod drži kaj precej legend, mitov in prepričanj, lahko mnoge med njimi brez problema zavržemo. Kljub temu so nam moderne znanstvene raziskave razkrile nekaj osupljivih odkritij.

Domneva se, da lahko goji jagode vplivajo na moč imunskega sistema. Po vsej verjetnosti je to posledica zelo visoke vsebnosti antioksidantov in vitaminov. Narejena je bila 30 dnevna študija, pri kateri so spremljali 60 starejših odraslih oseb. Vsak dan so zaužili 120ml goji soka, zabeležili pa so povečano količino imunskih celic in izboljšano splošno počutje. Narejenih je bilo tudi nekaj študij na živalih, ki uspešno podpirajo to trditev.

Prav tako je bila dokazana povezava med zauživanjem goji jagod ter zdravjem oči in vida. Zahvala gre predvsem zelo posebni snovi, ki ji pravimo zeaxantin. Za dotično snov je bilo odkrito, da pomaga zmanjšati tveganje za sivo mreno in starostno degeneracijo rumene pege. Izvedena je bila obsežna raziskava na 140 posameznikih, starimi med 65 in 70 let, ki so vsak dan pili standardirzirane doze goji soka. Ugotovljeno je blo, da se jim je povečala količina antioksidantov in zeaxantina v krvi in tako vplivala na zdravje oči.

Precej fascinantna je tudi povezava med goji jagodami in nadzorovanjem sladkorja v krvi. Raziskave iz leta 2015 kažejo, da goji jagode uravnavajo raven insulina in glukoze v krvi. Ista študija je povezala goji jagode s povečano ravnjo HDL pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. HDL je znan kot dober holesterol. Sicer ta aspekt goji jagod zaenkrat še raziskujejo, so pa trenutne raziskave precej obetavne.

Navsezadnje lahko še omenimo, da trenutno potekajo raziskave o povezavi goji jagod z zdravjem in razstrupljanjem jeter, krvnim pritiskom, rastnim hormonom, rakavimi obolenji, nespečnostjo in impotenco. Za zdaj težko komentiramo te raziskave, so pa kljub temu vredene vsaj omembe.

 

Večina zdravih odraslih lahko uživa goji jagode v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane. Če ste noseči, se načeloma priporoča izogibanje goji jagodam, saj lahko škodujejo zdravju zarodka zaradi snovi, ki se imenuje betain. 

KAKO PRIPRAVITI IN JESTI GOJI JAGODE?

Če niste noseči, potem so goji jagode, bodisi v obliki soka bodisi v sušeni obliki odličen prehranski dodatek.

Z lahkoto jih lahko zamenjate z drugim suhim sadjem v kosmičih, jogurtu, trail mešanici ali granoli. Dodate jih lahko tudi pekovskim izdelkom kot so piškoti, mafini, kruh in vse ostalo, kar vam pade na pamet. So prijetnega okusa, zato se prijetno podajo v vse jedi.

Če imate goji jagode v prahu jih lahko brez problema vmešate v smutije, napitke in šejke. Dodali bojo zelo prijeten sadni okus, hkrati pa bodo iz vsake pijače naredili pravo bombo zdravja.

Poudariti je potrebno, da je vedno večja popularnost goji jagod s seboj prinesla tudi potrebo po večji pridelavi na svetovni ravni. In prav zaradi tega se je močno povečala uporaba pesticidov na tovrstnih izdelkih, zato vam polagamo na srce, da se dobro pozanimate, iz kje prihajajo vaše goji jagode in če nosijo potrebne ekološke certificate. Le v tem primeru so lahko dober prehranski dodatek.

 

V Ekološki Trgovini lahko najdte Goji sok iz certificirane ekološke pridelave, ki je izjemno priljubljen med našim strankami zaradi svoje kvalitete, okusa in preverjenega izvora. Mi smo mnenja, da je najboljša zamenjava za sveže goji jagode. Pa vi?

Goji sok

Preverite našo ponudbo vrhunskega ekološko certificiranega Goji soka

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino