Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Superživila – izdelki ki jih morate spoznati!

Deli s prijatelji

Kot ste verjetno opazili, se izraz ”superživila” zadnje čase zelo pogosto pojavlja. Prav tako imamo v Ekološki trgovini široko ponudbo superživil, zato smo se odločili malce razjasniti celo zadevo. Torej, superživila so živila, ki imajo zaradi svojih hranilnih lastnosti posebno pozitivne učinke na zdravje. Primeri superživil so lahko zelenjava, sadje, oreščki, semena, začimbe in druge vrste živil, ki vsebujejo visoke koncentracije hranil, kot so vitamini, minerali, antioksidanti in druge snovi, ki imajo pozitiven učinek na zdravje. Superživila se lahko uporabljajo kot dopolnilo k običajni prehrani in jih je mogoče uživati v različnih oblikah, kot so sveži izdelki, kapsule, praški ali drugi izdelki.

V sledečem blogu vam bomo predstavili naša najljubša superživila in vam pojasnili kako lahko izboljšajo vaša življenja. Pa se lotimo.

Superživila

ALGE

Alge veljajo za superživila, ker so bogate s hranili in našemu zdravju prinašajo številne ugodne učinke. So dober vir beljakovin, vlaknin ter različnih vitaminov in mineralov, vključno z železom, kalcijem ter vitamini A, C in E. Vsebujejo tudi antioksidante, ki pomagajo ščititi telo pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšajo tveganje za kronične bolezni, kot so recimo bolezni srca in ožilja. Alge vsebujejo tudi veliko klorofila, ki je zelo koristen za zdravje, saj pomaga pri uravnavanju prebave, razstrupljanju telesa in zmanjšanju vnetij. Poleg tega imajo alge zelo malo kalorij in maščob, zaradi česar jih brez problema vključimo v razne diete in posebne režime prehranjevanja. Na splošno so zaradi visoke vsebnosti hranil in številnih zdravstvenih koristi dragocen dodatek k zdravi prehrani in zasluženo nosijo vzdevek superživilo.

GOJI JAGODE

Goji jagode vsebujejo veliko količino antioksidantov, vitaminov, 11 mineralov, nenasičene maščobne kisline in še nekaj zelo zanimivih sestavin, zaradi katerih goji jagode dobivajo toliko pozornosti. Vsebujejo velike količine vitaminov A in C, podobno kot drugo jagodičevje, vključno z borovnicami in malinami. Poleg vsebnosti antioksidantov in vitaminov imajo goji jagode še druge koristi za zdravje, zaradi katerih so izjemno ceneje po celem svetu. Raziskave namreč kažejo, da lahko izboljšajo delovanje možganov, zaščitijo pred težavam, ki pridejo s starostjo, kot je naprimer starostna makularna degeneracija. Njihove domnevne koristi segajo prav tako segajo od uravnjavanje glukoze v krvi, podpore imunskega sistema pa do zdravja oči. Trenutno so tema večih znanstvenih raziskav, saj jih ljudje povezujemo z več potencialnimi zdravstvenimi učinki. Majhni rdeči sadeži, ki prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled, so tako brez dvoma superživilo.

NONI SOK

Ko je govora o superživilih gremo težko mimo Noni soka. Noni sok je edinstven sok, 100% stiskan iz sadeža z imenom Noni  (Morinda citrifolia). Ta čudovit sadež izvira iz Polinezije, iz koder so ga uspešno raznesli po celem svetu. Noni sok je izjemno cenjen zaradi svoje bogate sestave in blagodejnega učinka na zdravje ter imunski sistem.

Poln je mineralov, vitaminov, antioksidantov, iridoidov, aminokislin in še mnogih drugih koristnih snovi. Noni sok je tako mnogo več kot zgolj okusna pijača. Tisočletja se že uporablja za ohranjanje zdravja, domačini pa so Noni poimenovali kar ”sadež bogov”. Njegovo vrednost smo uspešno prepoznali tudi v modernem svetu, saj je priljubljena pijača mnogih ljudi, ki se zavedajo pomena moči narave. Zaradi blagodejnega učinka na zdravje in še posebej imunski sistem pa gre nedvomno za superživilo, kamor ga uvrščamo že vrsto let.

GORSKA SMOLA SHILAJIT

Gorska smola Shilajit je pri naš še precej neznan izdelek, ponosno pa lahko rečemo, da smo eni izmed prvih ponudnikov Shilajita v sloveniji. Gre se za prehranski dodatek, ki sodi v sam vrh superživil, saj navdušuje s svojo izjemno bogato sestavo in učinki na zdravje. V zadnjih letih je bilo narejenih precej raziskav o shilajitu, ki so pokazale, da vsebuje preko 85 telesu koristnih mikro in makro hranil. Med vitamini lahko med drugim najdemo vitamin A, C, E, D3 in celoten B-kompleks. Prav tako vsebuje celo vrsto mineralov kot so železo, magnezij, kalcij, baker in cink, ki sodelujejo pri vrsti ključnih telesnih procesov.

Poleg tega lahko najdemo tudi veliko količino fulvične kisline, ki naj bi omogočala lažjo absorbcijo hranil, zdravje črevesja in pomagala pri zdravju in moči imunskega sistema. V shilajitu je tudi cela vrsta aminokislin, od glutamina, histidine, isoleucina pa do arginina in triptofana. V shilajitu tako najdemo več kot različnih 9 aminokislin, kar je za tako versatilen izdelek ogromno. Vsebuje še DCP-je in DBP-je, ki so popolnoma unikatne bioaktivne snovi, katerih zapletene pozitivne učinke na zdravje pod drobnogled jemljejo šele nedolgo časa. Temu se pridruži še zapleten fitokompleks, hipurična kislina in še in še. Skratka, gre za popolno superživilo, ki bi se moralo znajti v prehrani prav vsakega posameznika.

MACA

Spodobilo bi se, da na naš seznam superživil uvrstimo tudi kak gomolj. Mogoče ni presenetljivo, da je Maca v človeški uporabi že več tisoč let, kjer je dobila malodane že legendaren sloves. In prav zaradi svojih lastnosti in bogate sestave se priljubljenost te čudovite Perujske korenine v modernih časih zgolj stopnjuje. Korenina mace, del rastline, ki se najpogosteje uporablja, vsebuje več kot 10 % beljakovin, skoraj 20 različnih aminokislin, vključno s 7 esencialnimi aminokislinami. Korenina mace vsebuje tudi več kot 50 fitospojin, vključno s številnimi vitamini, kot so B1, B2, B12 in vitamin C. Vsebuje tudi kalcij, fosfor, cink, hkrati pa predstavlja bogat vir vlaknin.

Vsebuje še druge bioaktivne spojine, vključno z makamidi, makaridinom, alkaloidi in glukozinolati, za katere se domneva, da igrajo zelo pomembno vlogo.

Mleto korenino v prahu običajno dodamo smutijem, sokovom in šejkom, lahko pa jo uporabimo tudi kot dodatek kavi, čokoladi ali olju. Ima oreščkast in maslen okus, zato se dobro ujema s številnimi slajšimi okusi. Prav zaradi tega jo zlahka vključimo v našo prehrano, saj je okusna in izjemno zdravilna.

KJE ZAČETI

Da ne bo pomote, superživil je na svetu ogromno, mi smo zgolj našteli naša najljubša. V primeru, da jih želite začeti vključevati superživila v svojo prehrano, lahko sledite naslednjim korakom:

  1. Izberite svoja najljubša superživila: obstaja veliko različnih superživil, zato si izberite tista, ki vam najbolj ustrezajo in ki jih lahko enostavno vključite v svojo prehrano.

 

  1. Vključite jih v svojo prehrano: superživila lahko vključite v svojo prehrano na različne načine. Na primer, lahko jih dodate v smoothije, ovsene kosmiče, jih uporabite kot posip za solate ali pa jih dodate v svoje najljubše jedi.
  2. Poskusite nove recepte: obstaja veliko receptov, ki vključujejo superživila, zato poskusite nekaj novih in ustvarite svoje lastne recepte.

 

  1. Spremljajte svoje rezultate: po nekaj tednih uporabe superživil lahko opazite razlike v svojem počutju in splošnem zdravju. Ne pozabite, da je pomembno, da se držite zdrave prehrane in vadbe ter da v svojo prehrano vključite raznoliko hrano.

 

Uživanje superživil lahko prispeva k izboljšanju zdravja in dobremu počutju, vendar pa je pomembno upoštevati, da ne smejo nadomestiti zdrave in uravnotežene prehrane in je njihova glavna vloga, da jo dopolnjujejo.

Viri:

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino