Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 50€!     
0 0,00 

Spirulina – mikroalga velike moči

Deli s prijatelji

Ste vedeli, da alge proizvedejo približno 30 do 50 odstotkov
neto svetovnega kisika
, ki je na voljo ljudem in drugim kopenskim živalim za
dihanje? Poleg tega igrajo pomembno vlogo v agronomiji, biodiverziteti, prehrani in nasploh v vseh ekonomskih in ekoloških sferah. 

Lahko rečemo, da so eden od ključih dejavnikov za življenje na tem planetu in si brez dvoma zaslužijo več pozornosti. Ta bo v tem blogu usmerjena v zelo posebno mikroalgo, ki se imenuje spirulina. Je dejansko ena prvih mikroalg, katere uporaba v zahodnjaški prehrani je uradno zabeležena pred letom 1900.

 

 

Spirulina

KAJ SO MIKROALGE

Ko pomislimo na alge, se nam v glavi ponavadi pokažejo tiste dolge morske rastline, ki nam poleti včasih pokvarijo plavanje in so na otip precej spolzke.

Mikroalge se od njih razlikujejo v tem, da nimajo pravih listov, stebel ali korenin kot navadne alge. Klasificiramo jih lahko kot evkariontske mikroorganizme ali prokariontske cianobakterije (modrozelene alge), pri čemer je izoliranih in identificiranih že več kot 25.000 vrst.

Ti mikroorganizmi uspevajo v sladki in slani vodi in izvajajo fotosintezo, ki je pomemben naravni mehanizem za zmanjšanje koncentracije CO2 v atmosferi. Na svoj način delujejo kot ogromna pljuča planeta. Za mikroalge je značilen tudi kratek generacijski čas, saj se pod ugodnimi okoljskimi pogoji eksponentno množijo.  Zato so tudi v razvojnem načrtu NASE, saj bi jih lahko potencialno gojili tudi izven našega planeta.

Zaradi svoje izjemno bogate sestave in zdravilnih lastnosti so predmet mnogih temeljitih znanstvenih raziskav. Njihove potencialno antioksidativne, protivnetne, protimikrobne in protirakave lastnosti obljubljajo veliko, kar niti ni presenetljivo. Navsezadnje so zelo bogat vir cele vrste različnih esencialnih hranil.


NAJBOLJ RAZISKANA MIKROALGA NA SVETU – KAJ VSEBUJE?

Tako je, spirulina je bila ena prvih mikroalg uporabljenih v prehrani, na njej pa je bilo narejenih tudi daleč največ raziskav. V spirulini lahko najdem kalcij, veliko železa, magnezij, kalij, vitamine C, A, K, riboflavin, niacin, thiamin, B6 in vitamin F in omega-3 maščobne kislinePrav tako vsebuje širok spekter antioksidantov

Nujno moramo izpostaviti fikocianin, bolje poznan kot modra spirulina (odgovoren je za barvo). Odlikuje ga tudi več mehanizmov protivnetnega delovanja. Je ena najbolj obetavnih naravnih molekul za zaviranje vnetnega COX – 2 encima, ki je povezan z vnetnimi procesi in bolečino ob propadanju sklepov in hrustanca. Poleg tega zavira tvorbo citokinov, prostaglandinov, nitritov in mnogih drugih faktorjev vnetja. 

Je tudi edina naravna spojina, ki je učinkovita v boju proti astmi. Zavira tvorbo molekul, ki povzročajo vnetje in na ta način omejuje njihov učinek pri alergijskih reakcijah. Poleg naštetega ščiti jetra, ledviceživčni sistem ter srce in ožilje. 

Za konec moramo še omeniti vsebnost beljakovin. Spirulina dejansko vsebuje 50 – 70 procentov beljakovin, kar je daleč največ med rastlinami in hrano nasploh. Za primerjavo: sojina moka vsebuje približno 35% beljakovin, da ostalih snovi v spirulini sploh ne omenjamo. Ima zelo bogat aminokislinski profil, primerljiv z živalskimi izdelki, zaradi česar je dobrodošel dodatek v prehrani vsakega posameznika. 

Vitamini, minerali, kvalitetne beljakovine in fikocian, je sploh še kaj boljšega? Mnenja smo, da lahko spirulina prav vsakemu od nas izboljša zdravje. 

KAKO SPIRULINA VPLIVA NA NAS

Zaradi hitrega in stresnega modernega življenja smo pogosto pod stresom, utrujeni in brez energije. Spirulina je znana po spodbujanju imunskega sistema, kar se pozna na našem vsakodnevnem življenju. Prav tako stanje našega imunskega sistema odražajo razne alergije in infekcije, katerim se dejansko lahko izognemo. Znano je, da je spirulina zelo učinkovita proti astmi in je dejansko edini popolnoma naravni prehranski dodatek, pri katerem je to potrjeno z znanstvenimi raziskavami.

Marsikdo se prav tako spopada s slabokrvnostjo. Anemija je pogost problem še posebej pri starejših, se pa z njo srečujejo tudi mlajši. Ker železo preko hemoglobina nosi kisik po telesu, se pomanjkanje železa kaže kot kronično pomanjkanje energije in večna utrujenost. Zaradi hitre absorbcije železa iz spiruline v kri se ta pogosto priporoča vsem, ki trpijo za slabokrvnostjo.  V študiji pri 40 starejših ljudeh, ki so se že spopadali z anemijo, so dodatki spiruline povečali vsebnost hemoglobina v rdečih krvnih celicah in izboljšali delovanje imunskega sistema.

Spirulina vsebuje visoko koncentracijo zeaksantina, pomembnega hranila, povezanega z zdravjem oči. Kot taka lahko spirulina pomaga zmanjšati tveganje za sivo mreno in starostno degeneracijo rumene pege.

Raziskave so tudi pokazale, da lahko beljakovine v spirulini zmanjšajo absorpcijo holesterola v telesu in tako znižajo raven LDL holesterola in trigliceridov. To pomaga ohranjati vaše arterije čiste, kar zmanjšuje obremenitev srca, ki bi lahko povzročila srčne bolezni in nastanek krvnih strdkov, ki povzročajo kap. Ton zmanjšanje naj bi povzročila povečana proizvodnja dušikovega oksida, signalne molekule, ki pomaga vašim krvnim žilam, da se sprostijo in razširijo.

Prav tako spirulina kaže potencial, da bi pomagala pri uravnavanju sladkorja v krvi. V dvomesečni študiji pri 25 ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 sta 2 grama spiruline na dan povzročila impresivno znižanje ravni sladkorja v krvi. HbA1c, označevalec dolgotrajne ravni krvnega sladkorja, se je znižal z 9 % na 8 %, kar je precej. Študije ocenjujejo, da lahko 1-odstotno zmanjšanje tega označevalca zmanjša tveganje smrti zaradi sladkorne bolezni za 21 odstotkov. Raziskava sicer ni bila dovolj obširna, kar pa ne izniči izjemnega potenciala spiruline.

KAKO ZAUŽIVATI SPIRULINO

Dve najpogostejši obliki komercialno dostopne spiruline sta prašek in tablete. Je tudi sestavina nekaterih mešanic beljakovin in praškov za povečanje energije. 

Majhno žlico spiruline v prahu lahko vmešate v kozarec vode ali soka in popijete, ali pa jo dodate v smoothie. Mangov, ananasov in pomarančni sok so odlični za mešanje s spirulino v prahu. Tukaj lahko najdete naš recept za okusen in zdrav smoothie s spirulino.

Vsa spirulina, ki jo prodajamo v Ekološki trgovini, nosi ekološke in bio certificate, saj je pridelana po vseh najvišjih in najnovejših standardih. 

    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino